CTET Previous Year Question Paper Hindi & English Pdf

CTET Previous Year Question Paper in Hindi Pdf

CTET की तैयारी कर रहे हैं. उन्हें काफी महत्वपूर्ण स्टडी मैटेरियल चाहिए होता है, ताकि आपकी तैयारी सही ढंग हो सके, इसलिए हमने CTET Previous Year Question Paper Hindi & English Pdf  इन्हें प्रश्न को आप ध्यान से पढ़ें जो प्रश्न दिए गए हैं वह पिछले वर्षों परीक्षा में पूछे जा चुके हैं, और आगे आने वाली परीक्षाओं में पूछे जाने की पूरी पूरी संभावना है

 

प्रश्न 1.खेल प्रणाली के जन्मदाता हैं?
उत्तर. फ्रोबेल

प्रश्न 2. सम्भावना सिद्धांत के प्रतिपादक कौन हैं ?
उत्तर. टॉलमैन

प्रश्न 3.संग्रह करने की प्रवृत्ति किस अवस्था की एक विशेषता है?
उत्तर. बाल्यवस्था

प्रश्न 4.प्रत्येक व्यक्ति मे दो प्रकार की बुद्धि होती हैं किस विद्वान् का मत है ?
उत्तर. स्पीयरमेन

प्रश्न 5.’ध्यानात्मक सम्बन्ध का निम्न में से किससे सह सम्बन्ध पाया जाता है ?
उत्तर. बुद्धि तथा सृजनात्मकता

प्रश्न 6.बौद्धिक विकास में सहायक है ?
उत्तर. मातर भाषा में शिक्षण

प्रश्न 7.विधेयात्मक अभिवृत्ति वाले शिशुओं को कौन सी शिक्षा दी जानी चाहिए ?
उत्तर. उपयोगी , मूल्यवान , विकासोन्मुख

प्रश्न 8.’पुनर्बल का सिद्धांत किस निम्न में से किस पर बल देता है?
उत्तर. आवश्यकता पर

प्रश्न 9.किस अवस्था में एक बालक अपने सांगत बालकों में रहना पसंद करता है?
उत्तर. पूर्व किशोरावस्था में

प्रश्न 10.वायगोत्स्की ने बालक के विकास हेतु निम्न में से महत्वपूर्ण योगदान निम्न में से किस का बताया?
उत्तर. समाज

प्रश्न 11. यदि कोई छात्र स्कूल से भाग जाता है तो शिक्षक को चाहिए कि?
उत्तर. छात्र से कारण जानकार उसे दूर करने का प्रयास करेंगे

प्रश्न 12. बुद्धि में अच्छी तरह से निर्णय करने समझने तथा तर्क करने की योग्यता होती है। किस विद्वान् का मत है?
उत्तर. बर्ट

प्रश्न 13. बाल्यावस्था में शिशु निम्न में से कौन सा दृष्टिकोण अपनाना शुरू करता है?
उत्तर. सांसारिक

प्रश्न 14.थार्नडाइक ने बुद्धि को कितने प्रकार में विभक्त किया है ?
उत्तर. 3

प्रश्न 15.अवसरों में प्रतिकूलता के कारण किशोरों में उत्पन्न होता है -?
उत्तर. द्वन्द

प्रश्न 16.शान्ति निकेतन’ की स्थापना किसने की?
उत्तर. रवीद्रनाथ टेगौर

प्रश्न 17.पांच वर्ष का बालक कहानी सुनते समय कहानी से सम्बंधित चित्रों को पुस्तक में देखना पसंद करता है?
उत्तर. को तथा को

प्रश्न 18.प्रतिकूल मनो-भोतिक परिस्थितियों में स्वम् को अनुकूल करना कहलात है ?
उत्तर. समायोजन

प्रश्न 19.मानसिक स्वास्थ विज्ञान का महत्व है?
उत्तर. संरक्षात्मक दृष्टि से

प्रश्न 20. प्रगतिशील शिक्षा की अवधारणा में महतवपूर्ण योगदान किसका है?
उत्तर. जॉन डीवी

प्रश्न 21.अनुबधन द्वारा विकास की प्रक्रिया को सरल बनाया जा सकता है?
उत्तर. हाँ

प्रश्न 22.शिक्षा को राष्ट्रीय एकता किस स्वतंत्रता सेनानी ने कहा?
उत्तर. जवाहर लाल नेहरु

प्रश्न 23.वृद्धि के अनुरूप बच्चों में रुचियाँ हो जाती हैं?
उत्तर. बहुमुखी

प्रश्न 24.क्या संवेग परिवर्तनशील होते हैं ?
उत्तर. हाँ

प्रश्न 25.अध्यापक को कक्षा में अपनी आवाज़ का स्तर रखना चाहिए?
उत्तर. माध्यम

प्रश्न 26.लॉरेन्स कोहल्वर्ग ने पूर्व नैतिक अवस्था’ के आयु सीमा क्या है ?
उत्तर. जन्म से 2 वर्ष तक

प्रश्न 27.शिक्षक दिवस’ मनाया जात है?
उत्तर. डॉ० राधाकृषण के जन्म दिवस पर

प्रश्न 28.स्केलोग्राम विधि के प्रतिपादक हैं?
उत्तर. गटमैन

प्रश्न 29. क्या वातावरण वैयक्तिक विभिन्नता का एक कारण है ?
उत्तर. हाँ C

प्रश्न 30. अधिगम या व्यव्हार सिद्धांत के प्रतिपादक कोन है ?
उत्तर. क्लार्क

प्रश्न 31. ‘वंशानुक्रम माता-पिता से संतानों को प्राप्त होने वाले गुण हैं।” किस विद्वान् का मत है ?
उत्तर. रुथ बेनीडिक्ट

प्रश्न 32. यदि कोई छात्र आपकी बात को सही प्रकार से समझने में कठनाई महसूस कर रहा है तो?
उत्तर. पाठ्य सामग्री को सरल रूप में प्रस्तुत करेंगे,उदहारण देकर समझायेंगे ,उचित संकेतों द्वारा समझायेंगे

प्रश्न 33.खिलौनों की आयु कहा जाता है -?
उत्तर. उत्तर बाल्यावस्था को

प्रश्न 34. लेखनी सम्बंधित अशक्ता को कहा जाता है ?
उत्तर. डिस्ग्राफिया

प्रश्न 35. पत्र-पत्रिकाओं तथा समाचार पत्रों के माध्यम से छात्रों में विकसित की जा सकती है?
उत्तर. सामाजिक चेतना

प्रश्न 36. आत्मा का विज्ञान किसको कहा जाता था ?
उत्तर. मनोविज्ञान को

प्रश्न 37.’अन्तः स्त्रावी ग्रंथियों के विकास से बालक के संवेगात्मक विकास में होता है?
उत्तर. परिपक्वता

प्रश्न 38 क्या संवेग के आधार पर व्यक्तिगत विभिन्नता पायी जाती है?
उत्तर. हाँ

प्रश्न 39. संवेग को प्राणी की जटिल दशा किसने कहा?
उत्तर. इवर

प्रश्न 40. विद्यार्थी शिक्षक में माध्य कैसा सम्बन्ध होना चाहिए?
उत्तर. पिता-शिशु जैसा

प्रश्न 41. विद्यालय में सामाजिक एवं सांस्कृतिक गतिविधियों द्वारा कौन सी शिक्षा दी जा सकती है ?
उत्तर. सामाजिक व्यवहार की

प्रश्न 42. शरीर रचना का सिद्धांत किसने दिया?
उत्तर. शेल्डन

प्रश्न 43. ‘समाजीकरण एक सामाजिक तथा मनोवैज्ञानिक प्रक्रिया है।’ किस विद्वान का मत है ?
उत्तर. वाटसन

प्रश्न 44. सामूहिक गतिविधियों सहायक होती हैं?
उत्तर. समाजीकरण में

प्रश्न 45.कोल्बर्ग के अनुसार बालक में नैतिक विकास का मुख्य आधार है?
उत्तर. तर्क-शक्ति

प्रश्न 46. द्वि-तत्व सिद्धांत सम्बंधित किस से है?
उत्तर. बुद्धि के सिद्धांत से

प्रश्न 47. किस विद्वान का मत है की बुद्धि जन्मजात प्रवृत्ति को अतीत के अनुभव के प्रकाश में सुधारने की योग्यता है?
उत्तर. मैकड्युगल

प्रश्न 48.रचनात्मक मूल्यांकन को और क्या कहा जाता है ?
उत्तर. अधिगमन का मूल्याकन

प्रश्न 49. भाषायी सापेक्षता प्राक्कल्पना के प्रतिपादक हैं?
उत्तर. हार्फ

प्रश्न 50. पुनरावृत्ति का सिद्धांत है?
उत्तर. कर्नल याग का

प्रश्न 51. विकास होता है?
उत्तर. बहु-आयामी

प्रश्न 52.टर्मन के अनुसार बुद्धि-लब्धि गरणा है ?
उत्तर. 90-110

प्रश्न 53.’विज्ञान निरीक्षण से प्रारंभ होता है तथा अपने तथ्यों की पुष्टि के लिए अंत में निरीक्षण का सहारा लेता है | किसकी परिभाषा है?
उत्तर. गुडे तथा हाट

प्रश्न 54.किस वैज्ञानिक ने चूहे तथा कबूतर पर प्रयोग किये?
उत्तर. स्किनर

प्रश्न 55. तिरिस्कार से बालक में कौन सा लक्ष्ण की उत्पन्न होता है ?
उत्तर. अनुशानहीनता,कुंठा, निर्दयता

प्रश्न 56. भूल-भुलेया परीक्षण के लिए उचित आयु होती है ?
उत्तर. 5-10 वर्ष

प्रश्न 57. संज्ञात्मक विकास का तात्पर्य हैं ?
उत्तर. सीखने तथा सूचनाएं एकत्र करने से

प्रश्न 58. बाल्यावस्था को प्रतिद्वन्द्वात्मक समाजीकरण का काल किस विद्वान ने माना?
उत्तर. किर्क पैट्रिक

प्रश्न 59.क्या शैशवास्था में चिंतन प्रक्रिया होती है?
उत्तर. नहीं

प्रश्न 60. ‘बाल विकास सामाजिक बातचीत का एक उत्पादक है | किसका मत है ?
उत्तर. वयगोत्स्की

प्रश्न 61.’टालमेन ने निम्न में से कौन सा सिद्धांत प्रस्तुत किया ?
उत्तर. चिन्ह का सिद्धांत

प्रश्न 62. सामाजिक अध्ययन के क्षेत्र के तहत निम्न में से किन तथ्यों का अध्ययन किया जाता है?
उत्तर. समाज का अध्ययन , सामाजिक संबंधों का अध्ययन , मानवीय संबंधों का अध्ययन

प्रश्न 63. प्राथमिक शिक्षा सुधर हेतु कौन सा कार्यक्रम चलाया गया?
उत्तर. ओपरेशन ब्लैकबोर्ड

प्रश्न 64. ‘बिल्ली’ पर किस वैज्ञानिक प्रयोग किया ?
उत्तर. थाईडाईक

 

CTET Previous Year Question Paper IN English Pdf

 

Question 1. Who is the originator of the game system?
Answer. Froebel

Question 2. Who are the proponents of probability theory?
Answer. Tallman

Question 3. The tendency to store is a characteristic of which stage?
Answer. Childhood

Question 4. Every person has two types of intelligence, which is the opinion of which scholar?
Answer. Spearman

Question 5. ‘Which of the following is the correlation of emotional relationship?
Answer. Intelligence and creativity

Question 6. Supports intellectual development?
Answer. Teaching in Matar language

Question 7. What education should be given to infants with legal attitudes?
Answer. Useful, valuable, development-oriented

Question 8. Which of the following emphasizes the principle of re-force?
Answer. On need

Q9. At what stage does a child like to be in his company?
Answer. In early teens

Question 10. Vygotsky mentioned which of the following important contribution to the development of a child?
Answer. society

Question 11. If a student runs away from school, the teacher should
Answer. Reasonable knowledge from the student will try to remove it

Question 12. Wisdom can understand and reasonably well in decision making. Which scholar thinks?
Answer. Burt

Question 13. In infancy, which of the following approaches does the infant start adopting?
Answer. Earthly

Question 14. In how many ways has Tharndike divided his intellect?
Answer. 3

Question 15. Occurs in adolescents due to adverse adversity -?
Answer. Duality

Question 16. Who founded ‘Shanti Niketan’?
Answer. Rabindranath Tagore

Question 17. Does a five-year-old boy like to see pictures related to the story in the book while listening to the story?
Answer. To and to

Question 18. Adapting oneself in adverse psycho-emotional situations is called?
Answer. Adjustment

Question 19. What is the importance of mental health science?
Answer. Protectively

Question 20. Who has contributed significantly to the concept of progressive education?
Answer. John DV

Question 21. Can the process of development be simplified by research?
Answer. Yes

Question 22. Which freedom fighter called National Integration on Education?
Answer. Jawaharlal Nehru

Question 23. Do children become interested in growth?
Answer. Versatile

Q24. Are emotions variable?
Answer. Yes

Question 25. Should the teacher keep their level of voice in the classroom?
Answer. The medium

Question 26. What is the age limit of ‘pre-moral state’ by Lawrence Kohlberg?
Answer. From birth to 2 years

Question 27. ‘Teachers’ Day’ is celebrated?
Answer. On the Birthday of Dr. Radhakrishnan

Question 28. Are the exponents of the Scalogram method?
Answer. Gutman

Question 29. Is the environment a reason for individual variation?
Answer. Yes c

Question 30. Who is the exponent of learning or behavior theory?
Answer. Clarke

Question 31. ‘Inheritance is the quality of inheritance from parents. ” Which scholar believes?
Answer. Ruth Benedict

Question 32. If a student feels difficulty in understanding your point correctly?
Answer. We will present the text in a simple form, give examples, explain it, and explain it with the appropriate prompts.

Question 33. The age of toys is called -?
Answer. Answer to childhood

Question 34. What is the relative infirmity of writing called?
Answer. Dysgraphia

Question 35. Can be developed in students through magazines and newspapers?
Answer. Social consciousness

Question 36. Who was called the science of the soul?
Answer. To psychology

Question 37. ‘Finally, the development of the secretory glands results in the emotional development of the child?
Answer. Maturity

Question 38 Is individual variation based on momentum?
Answer. Yes

Question 39. Who called momentum the complex state of the creature?
Answer. Ivar

Question 40. What should be the relation between the student-teacher?
Answer. Fatherly

Question 41. What education can be imparted in the school through social and cultural activities?
Answer. Of social behavior

Question 42. Who gave the principle of anatomy?
Answer. Sheldon

Question 43. ‘Socialization is a social and psychological process’. Which scholar has the opinion?
Answer. Watson

Question 44. Are group activities helpful?
Answer. In socialization

Question 45. According to Kölberg is the main basis of moral development in the child?
Answer. Reasoning power

Question 46. The two-element theory is related to
Answer. By the principle of intelligence

Question 47. Which scholar believes that intellect can improve the innate tendency in the light of experience?
Answer. McDougal

Question 48. What else is called constructive evaluation?
Answer. Evaluation of acquisition

Question 49. Linguistic relativity is the proponent of the hypothesis?
Answer. Harf

Question 50. The principle of repetition is?
Answer. Colonel Yag’s

Question 51. What is development?
Answer. Multidimensional

Question 52. According to the passage, is intelligence acquired?
Answer. 90–110

Question 53.’Science begins with inspection and at the end takes inspection to confirm its facts. Whose definition is?
Answer. Pudding and hot

Question 54. Which scientist conducted experiments on rats and pigeons?
Answer. Skinner

Question 55. Which characteristic of a child is produced by blasphemy?
Answer. Indiscretion, frustration, cruelty

Question 56. What is the appropriate age for a forgotten test?
Answer. 5-10 years

Question 57. Does cognitive development imply?
Answer. Learning and gathering information

Question 58. Which scholar considered the period of rival socialization in childhood?
Answer. Kirk Patrick

Question 59. Does the contemplation process in infancy?
Answer. No

Question 60. ‘Child development is a producer of social interaction. Whose opinion is it?
Answer. Vygotsky

Question 61. Which of the following theories was presented by ‘Talman’?
Answer. Symbol theory

Question 62. Which of the following facts are studied under the field of social studies?
Answer. Study of society, a study of social relations, a study of human relations

Question 63. Which program was conducted to improve primary education?
Answer. Operation Blackboard

Question 64. Which scientific experiment was done on ‘cat’?
Answer. ThaiDike

 

GK in Hindi – सामान्य ज्ञान – महत्वपूर्ण प्रश्न PDF

Top 100 Gk Questions Answers in Hindi | सामान्य ज्ञान

 

आज इस पोस्ट में प्रश्न उत्तर  ctet question paper with answer in Hindi 2018 answer key 2015 CTET Previous Year Question Paper of social science 2016 Feb 2014 paper 2  हिंदी model sample exam ctet question paper in Hindi pdf 2019, CTET Previous Year Question Paper ctet question paper with answer in Hindi,ctet question paper 2018,ctet question paper 2018 with answers, CTET Previous Year Question Paper ctet question paper of social science,ctet question paper with answer key 2015,ctet 2018 question paper 2,ctet question paper 2016,संबंधित कोई भी प्रश्न हो तो हमें कमेंट बॉक्स में जरूर बताइए. 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. CTET Previous Year Question Papers हिंदी & Eng - Vidya Ka Sagar

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


HP Lineman 10 Question Paper pdf In Hindi आखिर क्या है Project Cheetah Kuno National Park Drdo Electrician Model Paper 2022 in Hindi JKPSC Veterinary Assistant Surgeon Admit Card 2022 Download RSMSSB Librarian Admit Card 2022 Exam Date Download
HP Lineman 10 Question Paper pdf In Hindi आखिर क्या है Project Cheetah Kuno National Park Drdo Electrician Model Paper 2022 in Hindi JKPSC Veterinary Assistant Surgeon Admit Card 2022 Download RSMSSB Librarian Admit Card 2022 Exam Date Download
HP Lineman 10 Question Paper pdf In Hindi आखिर क्या है Project Cheetah Kuno National Park Drdo Electrician Model Paper 2022 in Hindi JKPSC Veterinary Assistant Surgeon Admit Card 2022 Download RSMSSB Librarian Admit Card 2022 Exam Date Download
HP Lineman 10 Question Paper pdf In Hindi आखिर क्या है Project Cheetah Kuno National Park Drdo Electrician Model Paper 2022 in Hindi JKPSC Veterinary Assistant Surgeon Admit Card 2022 Download RSMSSB Librarian Admit Card 2022 Exam Date Download