iti Fitter Question and Answer Hindi and English 2021

iti Fitter Question and Answer Hindi and English 2021- iti Fitter से जो विद्यार्थी आईटीआई कर रहे हैं उनके लिए आज इस पोस्ट में प्रश्न और उत्तर दिए गए हैं यह प्रश्न  पिछले वर्षों परीक्षा में पूछे गए थे इसलिए आप इन प्रश्नों को ध्यानपूर्वक पढ़ें और यह प्रश्न कंपटीशन परीक्षा DMRC,Railway जैसे एग्जाम में पूछे जाते हैं अगर आपको यह पोस्ट फायदेमंद लगे तो अपने दोस्तों के साथ शेयर करें

नोट: यह प्रश्न iti Fitter ट्रेड में 2014 से लेकर 2019 तक पूछे गए प्रश्न और उत्तर है 

 

प्रश्न 1.मीट्रिक चूड़ी के लिए बने टूल को चेक करने के लिए किस गेज का प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. सेंटर गेज

प्रश्न 2.फाइल में धातु के कण फस जाते हैं उन्हें क्या कहते हैं?
उत्तर. पिनिंग ऑफ फाइल

प्रश्न 3.ड्रिलिंग मशीन 1 मिनट में जितनी दूरी तय करती है उसे क्या कहते हैं?
उत्तर. कटिंग स्पीड

प्रश्न 4.किस स्क्राइबर को वर्नियर हाइट गेज के साथ प्रयोग में लाया जाता है?
उत्तर. ऑफ सेट स्क्राइबर

प्रश्न 5.ड्रिल का चीजल कटिंग ऐगल कितने डिग्री होता है?
उत्तर. 120 से 135 डिग्री

प्रश्न 6.कम्बीनेशन सेट के किस भाग के साथ स्क्राइबर होता है?
उत्तर. स्क्वायर हेड

प्रश्न 7.हैचेट स्टेक का इस्तेमाल कहां पर किया जाता है?
उत्तर. FOLD करने मे

प्रश्न 8.डाई किस धातु मैटेरियल की बनी होती है?
उत्तर. हाई कार्बन स्टील

प्रश्न 9.एल्युमिनियम की प्लेटों की रिविटिंग करने के लिए किस रिवेट का प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. एल्युमिनियम रिवेट

प्रश्न 10.कौन सा स्टेक डबल एंडेड आश्रय प्रदान करती है?
उत्तर. होर्स स्टेक

प्रश्न 11.स्क्रु श्रेड पर किसी चूड़ी के एक पॉइंट से दूसरी चूड़ी के उसी पॉइंट तक की दूरी को क्या कहते हैं?
उत्तर. पिच

प्रश्न 12.किसी हॉल में टूटे टैप को निकालने के लिए किसका प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. स्टड एक्सट्रैक्टर

प्रश्न 13.किसी सुराख के बीच में लगी रोड पर चूड़ी काटने के लिए किस डाई का प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. एक्रन डाई

प्रश्न 14.स्लिप गेज टैट्राक्लोराइड में धोने के बाद उसे किस कपड़े से साफ किया जाता है?
उत्तर. लीलन कपडे से साफ किया जाता है

प्रश्न 15.ढलाई किए हए जॉब में सुराख करने के बाद सुराख की ऊपरी सतह या बोर के फेस पर समतल सतह बनाने के लिए किसका प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. स्पॉट फेसिंग

प्रश्न 16.विंग नट को कहते हैं?
उत्तर. पलाई नट

प्रश्न 17.लोक ओपनिंग का प्रयोग किस लॉक को खोलने के लिए किया जाता है?
उत्तर. शाफ्ट पर लगे सर्कुलर लॉक को खोलने

प्रश्न 18.डॉट पंच का पॉइंट ऐंगल कितने डिग्री का होता है?
उत्तर. 60°

प्रश्न 19.एयरक्राफ्ट में किस रिवेट का प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. पोप रिवेट

प्रश्न 20.हैंड वाइस की किस धातु की बनी होती है?
उत्तर. माइल्ड स्टील या कास्ट आयरन

प्रश्न 21.——–प्रयोग भट्टी में कोयला डालने व निकालने के लिए किया जाता है?
उत्तर. शॉवल

प्रश्न 22.ऐंगल प्लेट कितने प्रकार की होती है?
उत्तर. 1. प्लेन सॉलिड ऐंगल प्लेट 2. स्लॉटिड ऐंगल प्लेट 3. स्विवल ऐंगल प्लेट 4. बॉक्स ऐंगल प्लेट

प्रश्न 23.कैलिपर किस प्रकार का औजार है?
उत्तर. अप्रत्यक्ष मापी

प्रश्न 24.स्नैप गेज किस आकार का होता है?
उत्तर. C आकार

प्रश्न 25.जॉब की सतह को समतल करने के लिए किसका प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. फ्लटर्स

प्रश्न 26.फ्लैट फाइल का आगे का भाग टेपर में होता है?
उत्तर. 1/3 भाग

प्रश्न 27.——-प्रयोग गोल जॉब पर समान्तर रेखा या लाइन खींचने के लिए किया जाता है?
उत्तर. की सीट रूल

प्रश्न 28.किस बियरिंग में अक्षीय थ्रस्ट के साथ-साथ रेडियल लोड लेने के लिए उपयुक्त होता है?
उत्तर. कॉन्टैक्ट

प्रश्न 29.स्लेज हैमर का भार कितना KG होता है?
उत्तर. 2kg से 10kg

प्रश्न 30.जेनी कैलिपर की मुड़ी हुई लैग लगभग कितनी होती है?
उत्तर. 5 मिलीमीटर 450 पर

प्रश्न 31.फाइल के फेस पर प्रथम कट को क्या कहते हैं?
उत्तर. ओवरकट

प्रश्न 32.मेजर डायामीटर ——-का सबसे बड़ा व्यास होता है?
उत्तर. स्क्रु श्रेड

प्रश्न 33.वाइस क्लैम्प किस धातु का बना होता है?
उत्तर. एल्युमिनियम

प्रश्न 34.कौन सी डाई का प्रयोग पुरानी चूड़ियां को साफ करने के लिए किया जाता है?
उत्तर. डाई नट

प्रश्न 35.हाई कार्बन स्टील चीजल का कटिंग ऐज लगभग हार्ड व टैम्पर कितने MM तक होता है?
उत्तर. 25MM से 35 mm

प्रश्न 36.पैरलल ब्लॉक कैसा होता है?
उत्तर. आयताकार

प्रश्न 37.मार्किंग टेबल का स्टैंड किस धातु का बना होता है?
उत्तर. माइल्ड स्टील

प्रश्न 38.सोल्डरिंग एक प्रकार का फास्टनर है?
उत्तर. अर्धस्थाई

प्रश्न 39.लेथ टूल को अलाइन करने के लिए किस गेज का प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. सेंटर गेज

प्रश्न 40.टूल मेकर क्लैम्प का प्रयोग——के लिए किया जाता है?
उत्तर. समान्तर और फिनिश जॉब को क्लैम्प करने के लिए

प्रश्न 41.दो लाइन से रिवेटिंग के केंद्रों की ऐज की दूरी कितनी होती है?
उत्तर. 1.5D

प्रश्न 42.हैक्सों ब्लेड की मोटाई कितने एमएम होती है?
उत्तर. 0.63 mm to 0.80 mm

प्रश्न 43.सरफेस प्लेट की शुद्धता प्रतिशत हाई स्पोर्ट में मापी जाती हैं?
उत्तर. प्रति वर्ग सेंटीमीटर

प्रश्न 44.हल्के कार्यों के लिए किस रिवेट का प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. पलैट हेड रिवेट

प्रश्न 45.ट्राई स्क्वायर द्वारा जॉब को चेक किया जाता है?
उत्तर. 90 डिग्री

प्रश्न 46.एल-स्क्वायर की दोनों भुजाओं पर——निशान अंकित होते हैं?
उत्तर. इंच, सेंटीमीटर

प्रश्न 47.पंच के पॉइंट को ——किया जाता है?
उत्तर. हार्ड व टेम्पर

प्रश्न 48.हेलीकल गियर में हेलिक्स ऐगल रखा जाता है?
उत्तर. 25-45

प्रश्न 49.डिस्क पर कितने डिग्री तक बना होता है?
उत्तर. 0 से 180 डिग्री

प्रश्न 50.भारी मशीनों को उठाने के लिए किस बोल्ट का प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. आई बोल्ट

 

iti Fitter Question and Answer in English 2020

 

Question 1. Which gauge is used to check the tool made for a metric bangle?
Answer. Center gauge

Question 2. Metal particles get trapped in the file. What are they called?
Answer. Pinning off file

Question 3. What is the distance the drilling machine covers in 1 minute?
Answer. Cutting speed

Question 4. Which scriber is used with Vernier height gauge?
Answer. Offset scriber

Question 5. To what degree is the cheese cutting angle of a drill?
Answer. 120 to 135 degrees

Question 6. Which part of the combination set is the scriber?
Answer. Squarehead

Q 7. Where is hatchet steak used?
Answer. To fold

Question 8. The dye is made of which metal material?
Answer. High carbon steel

Question 9. Which rivet is used for reviving aluminum plates?
Answer. Aluminum rivet

Q 10. Which steak provides double-ended shelter?
Answer. Horse steak

Question 11. What is the distance from one point of a bangle to the same point of another bangle on the screw shred?
Answer. The pitch

Question 12. Which is used to remove a broken tap in a hall?
Answer. Stud extractor

Question 13. Which dye is used for cutting bangle on a road in the middle of a hole?
Answer. Akron Dye

Question 14. With which cloth is it cleaned after washing in slip gauge tetrachloride?
Answer. Lilian is cleaned with a cloth

Q15. Which is used to make a flat surface on the top surface of a hole or the face of a bore after opening a hole in a cast job?
Answer. Spot facing

Question 16. Wings are called nuts?
Answer. Pulp nut

Question 17. Which locking is used to open the lock?
Answer. Open the circular lock on the shaft

Question 18. How many degrees is the point angle of the dot punch?
Answer. 60 °

Q19.Which rivets are used in aircraft?
Answer. Pope rivet

Question 20. Hand metal is made of which metal?
Answer. Mild steel or cast iron

Question 21. ——– is used to pour and remove coal in the furnace?
Answer. Shoval

Question 22. What type of Angle Plate is there?
Answer. 1. Plane Solid Angle Plate 2. Slotted Angle Plate 3. Swivel Angle Plate 4. Box Angle Plate

Question 23. What type of tool is a caliper?
Answer. Indirect scale

Question 24. What size is the snap gauge?
Answer. C size

Question 25. Which is used to level the surface of the job?
Answer. Flutters

Question 26. The front part of the flat file is in the taper?
Answer. 1/3 part

Question 27 .——- Used to draw a parallel line or line on a round job?
Answer. Seat rule

Question 28. Which bearing is suitable for taking radial load along with axial thrust?
Answer. Contact

Question 29. How much KG does the sleigh hammer weigh?
Answer. 2kg to 10kg

Question 30. What is approximately the folded leg of Jenny caliper?
Answer. 5 millimeters at 450

Question 31. What is the first cut on the face of a file called?
Answer. Overcut

Question 32. Does measure diameter have the largest diameter?
Answer. Screw shred

Question 33. Which clamp is made of which metal?
Answer. Aluminum

Question 34. Which dye is used to clean old bangles?
Answer. Die nut

Question 35. Cutting age of high carbon steel cheese is approximately how many MMs are hard and tamper?
Answer. 25mm to 35mm

Question 36. What is a Parallel Block?
Answer. Rectangular

Question 37. Which metal is made of the marking table stand?
Answer. Mild steel

Question 38. Soldering is a type of fastener?
Answer. Semi-permanent

Question 39. Which gauge is used to align the lathe tool?
Answer. Center gauge

Question 40. Toolmaker clamp is used for—
Answer. To clamp parallel and finish jobs

Question 41. What is the distance of the edge of the riveting centers from two lines?
Answer. 1.5D

Question 42. How many mm is the thickness of a hexagon blade?
Answer. 0.63 mm to 0.80 mm

Question 43. Accuracy percentage of the surface plate is measured in high sport?
Answer. Per square centimeter

Question 44. Which rivet is used for light works?
Answer. Plate head rivet

Question 45. Does Trai Square check the job?
Answer. 90 degrees

Question 46. What are the marks on both sides of L-Square?
Answer. Inch, centimeter

Question 47. What is the point of five?
Answer. Hard and temper

Question 48. The helix angle is kept in the helical gear?
Answer. 25-45

Question 49. To what degree is the disk made?
Answer. 0 to 180 degrees

Question 50. Which bolt is used to lift heavy machines?
Answer. Eyebolt

 

foundryman multiple-choice questions In Hindi 2020

आज इस पोस्ट में iti fitter trade objective type question answer pdf download, fitter shop 1000 questions-answers pdf download, iti fitter objective type question answer pdf in Hindi, iti fitter 1st-semester question paper 2017,iti Fitter Question and Answer iti fitter trade theory pdf free download, iti fitter online test in English, iti fitter practical book pdf Hindi, iti fitter 2nd sem question paper pdf free download संबंधित कोई भी प्रश्न हो तो हमें कमेंट बॉक्स में जरूर बताइए. और अगर आपको यह जानकारी फायदेमंद लगे तो अपने दोस्तों के साथ शेयर जरुर करे.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


HP Lineman 10 Question Paper pdf In Hindi आखिर क्या है Project Cheetah Kuno National Park Drdo Electrician Model Paper 2022 in Hindi JKPSC Veterinary Assistant Surgeon Admit Card 2022 Download RSMSSB Librarian Admit Card 2022 Exam Date Download
HP Lineman 10 Question Paper pdf In Hindi आखिर क्या है Project Cheetah Kuno National Park Drdo Electrician Model Paper 2022 in Hindi JKPSC Veterinary Assistant Surgeon Admit Card 2022 Download RSMSSB Librarian Admit Card 2022 Exam Date Download
HP Lineman 10 Question Paper pdf In Hindi आखिर क्या है Project Cheetah Kuno National Park Drdo Electrician Model Paper 2022 in Hindi JKPSC Veterinary Assistant Surgeon Admit Card 2022 Download RSMSSB Librarian Admit Card 2022 Exam Date Download
HP Lineman 10 Question Paper pdf In Hindi आखिर क्या है Project Cheetah Kuno National Park Drdo Electrician Model Paper 2022 in Hindi JKPSC Veterinary Assistant Surgeon Admit Card 2022 Download RSMSSB Librarian Admit Card 2022 Exam Date Download