ITI fitter theory प्रश्न और उत्तर Hindi and English 2021

ITI fitter theory प्रश्न और उत्तर Hindi and English

 fitter theory की तैयारी कर रहे हैं. उन्हें काफी महत्वपूर्ण स्टडी मैटेरियल चाहिए होता है, ताकि आपकी तैयारी सही ढंग हो सके, इसलिए हमने ITI fitter theory  प्रश्न और उत्तर Hindi and English प्रश्न उत्तर दिए हैं इन्हें आप ध्यान पूर्वक पढ़ें क्योंकि इसमें जो प्रश्न दिए गए हैं वह पिछले वर्षों परीक्षा में पूछे जा चुके हैं, और आगे आने वाली परीक्षाओं में पूछे जाने की पूरी पूरी संभावना है अगर आपको अन्य आईटी आई ट्रेड की तैयारी कर रहे हैं तो हमारी वेबसाइट पर प्रीवियस पे पर मिल जाएंगे 

 

ITI fitter theory प्रश्न और उत्तर Hindi and English

 

प्रश्न 1.लोंग नोज प्लास का प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. सुनार रेडियो टीवी विभाग में

प्रश्न 2.ऐंगल प्लेट में रिब बने होते हैं?
उत्तर. ऐंगल प्लेट को टूटने से बचाने के लिए

प्रश्न 3.स्ट्रेट ऐज का प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. तलो की समतलता का सीधा पन जांचने के लिए

प्रश्न 4.स्टैंडर्ड स्टील रूल की धातु बनी होती है?
उत्तर. स्टेनलेस स्टील

प्रश्न 5.सॉफ्ट हैमर बनाए जाते हैं?
उत्तर. एल्युमिनियम, लकड़ी, हार्ड रबड़, प्लास्टिक

प्रश्न 6.बाहरी चूड़ियां काटने के लिए प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. डाई

प्रश्न 7.रिविटिगं करने में कौन से हैमर का प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. बॉल पेन हैमर

प्रश्न 8.स्काइबर का प्रयोग करते समय उसका झुकाव कोण होता है?
उत्तर. 30° से 35°

प्रश्न 9.स्क्रु श्रेड के दोनों तिरछी साइडे नीचे की ओर जिस सतह पर मिलती है उस कहते हैं?
उत्तर. रूट

प्रश्न 10.सरफेस प्लेट बनी होती है?
उत्तर. क्लोज ग्रेन कास्ट आयरन, ग्रेनाइट व ग्लास जाता है.

प्रश्न 11.अमेरिकन नेशनल थ्रेड का कोण होता है?
उत्तर. 60 डिग्री है

प्रश्न 12.स्टील रूल का लिस्ट काउंट होती है?
उत्तर. 0.5mm

प्रश्न 13.स्क्राइबर का पॉइंट ग्राइंड किया जाता है?
उत्तर. 12° से 15°

प्रश्न 14.टेलिस्कोप गेज के द्वारा कहां से कहां तक माप लिया जाता है?
उत्तर. 12.7 mm to 152.4mm

प्रश्न 15.बाहरी टेपर को चेक करने के लिए प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. टेपर रिंग गेज

प्रश्न 16.शैल बियरिंग किस धातु के होते हैं?
उत्तर. व्हाइट मेटल या बेबिट मेटल

प्रश्न 17.किसका प्रयोग शीट को सीधा काटने के लिए प्रयोग करते हैं?
उत्तर. स्ट्रेट स्नैप Straight Snip

प्रश्न 18.Quick रिलीज वाइस के स्पिन्डल पर थ्रेड होते हैं?
उत्तर. बट्रस थ्रेड

प्रश्न 19.भारतीय स्टैंडर्ड के अनुसार वायर गेज द्वारा कितने एमएम तक सीट के मोटाई को चेक करते हैं?
उत्तर. 0.125 mm to 8

प्रश्न 20.पिनियन गियर जहां दो शाफ्टो को आपस में क्रॉस करना हो तो वहां प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. वर्म और वर्म व्हील,

प्रश्न 21.रीमर किस मेटल का बना होता है?
उत्तर. हाई कार्बन स्टील, हाई स्पीड स्टील

प्रश्न 22.टेपर टैप में कितनी चूड़ियां टेपर में होती है?
उत्तर. 6 चूड़ियां

प्रश्न 23.माइनर डायामीटर किसी स्क्रु श्रेड का सबसे ——–होता है?
उत्तर. छोटा डायामीटर

प्रश्न 24.स्केल किस पदार्थ के बनाए जाते हैं?
उत्तर. लकड़ी या प्लास्टिक

प्रश्न 25.नीडल फाइलें अधिकतर किस साइज में पाए जाते हैं?
उत्तर. 100 mm to 200 mm

प्रश्न 26.किस स्टेक पर गूविंग स्लॉट होते हैं?
उत्तर. क्रीसिग आयरन स्टेक

प्रश्न 27.कौन सी पुली 2 पीस से बनाई जाती है इसमें हब तथा रिम 2 भाग में होते हैं?
उत्तर. स्प्लिट पुल्ली

प्रश्न 28.हैक्सॉ ब्लेड का बार-बार ढीला होना?
उत्तर. विंग नट की चूड़ियां घिस जाना

प्रश्न 29.दो पार्ट के मध्य का अंन्तर या झिरिया स्लोट के बीच का अन्तर जांचने के लिए प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. फिलर’ गेज

प्रश्न 30.पिन डायामीटर की चौड़ाई को यदि अंधसमान्तर लिया जाए तो वह चूटी की ——-कहलाती है?
उत्तर. मोटाई

प्रश्न 31.अंदरूनी बड़े व्यास को चेक करने के लिए प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. टेलीस्कोपिक गेज

प्रश्न 32.अधिक स्पीड पर बिना आवाज के लिए कौन सी चैन प्रयोग करेंगे?
उत्तर. साइलेंट चैन

प्रश्न 33.किस स्टेक का आकार कीप जैसा होता है इसका प्रयोग शंकु आकार की वस्तुओं में जोड़ लगाने के लिए किया जाता है?
उत्तर. फनेल स्टेक

प्रश्न 34.रीमिंग के लिए कटिंग स्पीड होनी चाहिए?
उत्तर. ड्रिलिंग स्पीड की एक तिहाई

प्रश्न 35.BIS के अनुसार Slip Gauge सैट में पाये जाते हैं?
उत्तर. M-112

प्रश्न 36.ट्राई स्क्वायर की त्रुटि को चेक करने के लिए प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. सरफेस प्लेट का

प्रश्न 37.शैल रीमर को मशीन पर किस साधन द्वारा पकड़ा जाता है?
उत्तर. आर्डर

38.सर्किलप के बनाए जाते हैं?
उत्तर. स्प्रिंग स्टील

प्रश्न 39.माइक्रोमीटर की एरर को ठीक करने के लिए कौन से स्पैनर का प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. C स्पैनर

प्रश्न 40.मोटर कार गियर बॉक्स में प्रयोग शाफ्ट — —-करने के लिए किया जाता है?
उत्तर. स्पलाइन शाफ्ट

प्रश्न 41.किस का क्रॉस सेक्शन लगभग समलंब चतुर्भुज जैसा होता है जिसे बी ग्रुब बाली पुलियो पर फिक्स किया जाता है?
उत्तर. वी-बेल्ट

प्रश्न 42.स्क्रु थ्रेड एक चक्कर में जितनी दूरी तय करती है उसे —–कहते हैं?
उत्तर. लीड

43.जॉब को जब 90 डिग्री के बैड के साथ बनाना होता है तो उसमें प्रयोग होता है?
उत्तर. वी नोच

प्रश्न 44.इसके दोनों सिरों पर वर्गाकार साइज में सुराख बने होते हैं?
उत्तर. होर्स स्टेक

प्रश्न 45.थिंक रूल का इंच वास्तविक इंच से——-इंच प्रति फुट बड़ा होता है?
उत्तर. 1/10 से 7/16

प्रश्न 46.जेनी कैलिपर का प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. समान्तर रेखा व गोल जॉब का सेंटर निकालने के लिए किया जाता है

प्रश्न 47.गियर एक ड्राइव है?
उत्तर. पॉज़िटिव ड्राइव

प्रश्न 48.कॉइल स्प्रिंग का प्रयोगकिया जाता है?
उत्तर. घड़ियों तथा स्टील टेप में

प्रश्न 49.प्रिक पंच का पॉइंट ऐंगल होता है?
उत्तर. 30°

प्रश्न 50.रचेट स्कु ड्राइवर का प्रयोग किया जाता है?
उत्तर. स्क्रु को शीघ्र खोलने व कसने के लिए

 

ITI fitter theory प्रश्न और उत्तर Hindi and English

 

Question 1. Multiple productions have the following advantages:
Answer. The time of manufacture of components is reduced, the cost of components is low, additional components are easily available.

Question 2. SKU pitch gauges are combined with the following form:
Answer. As a set of multiple blades

Question 3. The size of the caliper is taken from the following:
Answer. Distance from the center of the pivot to the tip of the leg

Question 4. What is the melting point of rotted iron?
Answer. 1600 ° C

Question 5. will use the belt to get the Sliprhit transmission belt
Answer. Tuned or trimming belt

Question 6. The legs of the caliper are folded:
Answer. Audlag caliper

Question 7. Steel up to the following percent of the carbon in the furnace will be forgone:
Answer. 0.017

Question 8. Taper Shank is the rank of the rank formed in the standard taper in the drill.
Answer. Morse taper

Question 9. Which of the following is a good way to do safe work?
Answer. An impressive and good way of working

Question.10 air-driven hand drill is run by the object of the following:
Answer. Compressed air

Question 11. Spring is made of the following metals:
Answer. High carbon steel or spring steel

Question 12. The amount of carbon in spring steel is available from the following:
Answer. 0.004

Question 13. How many microns is the minimum measurement of a micrometer?
Answer. 10

Question 14. Leveling the machines according to ::::: ”.
Answer. Spirit level

Question 15. ‘V’ Block is made of metal from the following:
Answer. High carbon steel

Question 16. Dial calipers have the least number of the following:
Answer. 0.05 mm

Question 17. Which of the following is not Fuel-Gas?
Answer. Oxygen

Question 18. How are lubricants classified?
Answer. .Pneumatic, semi-chin, solid

Question 19. Rolling elements are made of which of the following metals:
Answer. Chromium or chrome-nickel steel

Question 20. A drawing is shown to have 3550002 mm, its tolerance.
Answer. 0.004 mm

Question 21. The main purpose of normalizing is.
Answer. Eliminate hardness, increase the strength and toughness of the metal., Develop mechanical properties

Question 23. The steel rule allows maybe a minimum measurement of the
Answer. 0.5 min M

Question 24. Where is the loading in radial or journal bearings from the following:
Answer. These include loading at right angles to the bearings axis.

Question 25. the taper ratio of the hollow saddle to be used in 25 mortgages
Answer. 0.111111111111111

Question 26. The tolerance size consists of the following
Answer. Original size

Question 27. Oxygen gas cylinders are coated with paint in the
Answer. Black

Question 28. Rivet is one of the following rods in the form of various-shaped heads?
Answer. Cylindrical

Question 29. To find out whether or not the shed is within the tolerance limit, the following measuring instruments are used:
Answer. ‘GO’, ‘NO GO’ gauge

Question 30. the mutually inclined shaft will use these to add By coupling
Answer. Universal couplings

Question 31. Forging of high carbon steel. To what temperature should it be heated.
Answer. Light yellow

Question 32. The following is part of the drill:
Answer. TAPER SHANK

Question 33. Riveted has the following faults in manual riveting:
Answer. Do not drill straight

Question 34. Vernier is not a part of micrometer out of the following:
Answer. Depth gauge

Question 35. …… ..one for heavy workloads. The center should be used.
Answer. 90 °

Question 36. Loss of multiple productions is the
Answer. A special type of machines is required, jig and fixtures are required, the initial cost is quite high.

Question is Camfr at an angle from the top end of Stbhujakar head bolts that are used in 37 mortgages
Answer. 30 °

Question 38. The white metal contains the main mixture of the following:
Answer. Lead

Question 39. The following tools are used in pipe fittings:
Answer. Pipe wise, pipe ranch, nor ranch

Question 40. 3550002 mm is shown on a drawing, its tolerance is.
Answer. 0.004 mm

Question 41. Normalizing is the main objective.
Answer. Remove hardness, increase mental strength and toughness, develop mechanical properties

Question 42. The following clamp is used to hold an angle plate or press table:
Answer. C Clamp

Question 43. Which of the following is the type of ham?
Answer. Single hem, double hem, stringed hem

Question 44. The recombination of machines means
Answer. Cleaning and oiling the ingredients and re-fitting into the machine

Questions used Morse taper to 45kmroddar drill, Reamer and size of the lathe centers:
Answer. MT, MT,

Question 46. Minimum of the following can be measured with the help of steel rule
Answer. 0.5 min M

Question 47. Where is the loading in radial or journal bearings from the following:
Answer. These include loading at right angles to the bearings axis.

Question 48. The following tools are used in pipe fitting:
Answer. Pipe Wise, Pipe Ranch

Question 49. In expansion fittings, the shaft is cooled to the following temperature:
Answer. 70 ° C

Question 50. Which hoist would you use to lift weights over short distances?
Answer. Ratchet operated chain hoist

Question 51. The approximate weight of the manual hammer is of the following:
Answer. 1 to 2 km G

 

ITI फाउंड्रीमैन 3rd Semester प्रश्न उत्तर Hindi 2020?

 fitter theory परीक्षाओं की तैयारी करने वाले सभी उम्मीदवारों के लिए इस पोस्ट में fitter theory 3rd Semester प्रश्न उत्तर Hindi 2020?, fitter question paper in English pdf, fitter trade theory book pdf in English free download, fitter 4th-semester trade theory objective type questions, fitter 1st-semester question paper 2017, fitter trade theory ITI fitter theory book pdf download, fitter 3rd-semester question paper pdf, fitter theory books free pdf download in English, fitter 4th-semester question paper pdf fitter Trade Theory Question In English pdf fitter Objective ITI fitter theory Questions And Answers PDF ITI fitter theory 3rd Semester fitter Question उन्हें इस पेपर को ध्यान से देखना चाहिए .यह पे पर आपकी परीक्षा के लिए फ़ायदेमंद रहेगा.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


HP Lineman 10 Question Paper pdf In Hindi आखिर क्या है Project Cheetah Kuno National Park Drdo Electrician Model Paper 2022 in Hindi JKPSC Veterinary Assistant Surgeon Admit Card 2022 Download RSMSSB Librarian Admit Card 2022 Exam Date Download
HP Lineman 10 Question Paper pdf In Hindi आखिर क्या है Project Cheetah Kuno National Park Drdo Electrician Model Paper 2022 in Hindi JKPSC Veterinary Assistant Surgeon Admit Card 2022 Download RSMSSB Librarian Admit Card 2022 Exam Date Download
HP Lineman 10 Question Paper pdf In Hindi आखिर क्या है Project Cheetah Kuno National Park Drdo Electrician Model Paper 2022 in Hindi JKPSC Veterinary Assistant Surgeon Admit Card 2022 Download RSMSSB Librarian Admit Card 2022 Exam Date Download
HP Lineman 10 Question Paper pdf In Hindi आखिर क्या है Project Cheetah Kuno National Park Drdo Electrician Model Paper 2022 in Hindi JKPSC Veterinary Assistant Surgeon Admit Card 2022 Download RSMSSB Librarian Admit Card 2022 Exam Date Download